6 Ocak 2012 Cuma

Biraz da çanta dikelim



Küçük prensesler için elbiseler dikmeye başladığımda her bir elbise için değişik modellerde çanta, clutch, kese gibi aksesuarlar da dikmeye karar vermiştim. Modelleri belirleyip kalıplarını çizerken nette daha önce bulup kaydettiğim ama şu an nette bulamadığım bir modeli denemek istedim. Elimde de sırf desenini beğendiğim için aldığım ama ne yapacağımı bilemediğim bir kumaş varken başladım dikmeye. 


Sağdaki KeykaLou'da patronu satılan model, kalıp (patron) olarak. Belki soldakini de ondan almış olabilirim. Buradan ''esinlendim'' diyemeyeceğim, aynısını diktim neredeyse, en azından modeli aynı... Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre  umuma açık yerlerde sergilenen eserlerin, izin alınmadan kişisel kullanım amacıyla üretilmesi hukuka aykırılık oluşturmuyor bildiğim kadarıyla.


Kaldı ki tasarımın tamamen bu kişiye ait olduğunu da kesin olarak bilemiyorum.


O kadar da çok çanta diktiğim halde hiç böyle çift kapaklısını dikmediğim için magnetic çıtçıtı iç kısma takmayı unutup dikişi tamamlayınca, sesiberin çiçeklerinden birini de klapaya yapıştırmak farz oldu. 


17 yorum:

  1. gerçekten çok beğendim özellikle kapaktaki çiçek detayı çok yakışmış çantaya. ayrıca hukuki açıklamaya yer vermeniz de iyi olmuş :)

    YanıtlaSil
  2. Blogunuzu yeni keşfettim ve çok beğendim.Çantanın kumaşı ve modeli harika elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Çok teşekkür ederim, ben de yorum yapan arkadaşların bloglarını keşfetmiş oluyorum ama çok beğensem de yorum yazacak zaman bulabilmek hafta sonu ancak mümkün olabiliyor. Esen kalın.
    Türkçeyi doğru kullanma konusunda hassas olmama rağmen bir önceki cevabımdaki gibi hatalarım da olabiliyor görüldüğü üzere..

    YanıtlaSil
  4. çanta gerçekten de çok güzel olmuş, iyi ki esinlenmişsiniz :)))
    tebrik ederim :)

    YanıtlaSil
  5. Derin bir aşk,esinlenmeden çok kopyalama mı oldu ne? teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  6. yok yok, sizin ki kelimenin tam anlamıyla çok şık, kumaşı çok özgün duruyor ve kullandığınız çiçek detayı tamamen farklı bir model algısı yaratıyor (en azından bende öyle oldu).. bu yüzden kopyalama demeyelim bence :) tekrar tebrikler..

    YanıtlaSil
  7. Derin bir aşk Peki öyle olsun... Teşekkür ederim ilginize.

    YanıtlaSil
  8. Çok şık olmuş. Bu çok bilinen bir çanta modeli, ilk kimin tasarladığını bulmak gerçekten zor. Fakat umuma açık yerlerde sergilenen eserlerin kopyalanmasının yasal olduğu konusunda sanırım yanlışınız var. İnternetten ticaret yapanların haklarını çiğnememek adına bu yasanın da tasarım sahibini koruyan maddeleri var. Tasarım sahibi tasarımın kendine ait olduğunu ispatlayacak durumdaysa ve en güzeli tasarım tescillenmişse ve bu konuda hak iddia ediyorsa, yasa kopyalayanı korumuyor.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  9. Sesiber, teşekkürler ilginiz için. İnternetin en güzel yanı bu işte, bilgi paylaşımı.
    Kimse duymasın, hukukçu olduğum halde kanuna bakmadan yazmıştım, okuldan kalma bilgilerimle. Şimdi baktığımda da yazdığım şeyin büyük ölçüde doğru olduğunu görüyorum. 'kişisel kullanım amacıyla kullanım' dan bahsediyorum yalnızca. Kâr amacı ile çoğaltmak, kopyalamak büyük suç. Mor koyun'un deyişi ile, ayıp bir kere...
    FSEK Madde 38 - Bütün fikir ve sanat eserlerinin, (...) kar amacı güdülmeksizin şahsen kullanmaya mahsus çoğaltılması mümkündür. Ancak, bu çoğaltma hak sahibinin meşru menfaatlerine haklı bir sebep olmadan zarar veremez ya da eserden normal yararlanmaya aykırı olamaz.
    Sizden çok şey öğrenmiş biri olarak, blogumda her yayınladığım çiçekli çantada linkinizi vermememin sebebi, zaten tanınıyor olmanızdan çok, yeni bir blogger olarak usta bir blogger'a durmadan link vermemin tuhaf görüneceği kuşkusudur. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Yanlış anlaşılmak en korktuğum şey. Ben de kopyalama derken ticari amaçla kopyalamayı kastettim zaten. Diğer türlü kopyalamanın kime ne zararı olabilir? Kopyalayanın link vermesi inceliktir, vermezse de kendi bileceği iştir.
    Bununla birlikte benden satın aldığınız bir ürüne link verme zorunluluğunuz kesinlikle yok. Bu konuda bana açıklama yapmanıza gerçekten gerek yoktu. Böyle tanınmak istemem. Kaldı ki, bu tasarım bir ürün bile değil. Ben genel anlamda kopyalanmaktan çok çektim. Kocaman firmalar bile bunu yaptı. Buna istinaden yazdım yorumumu. Kuyruk acım çok anlayacağınız :)
    İyi bir blogger olmanın ölçüsü eski-yeni farkı değil inanın. Ne eski bloggerlar var yerlerinde sayıyorlar, ne yeni bloggerlar var, (sizin gibi) yaptıkları zevkle takip edilesi, blogları dolu dolu.
    Sizi zevkle takip ediyorum. Çok zevkli ve temiz işçiliği olan bir bayansınız.
    Yeni güzel işlerinizde görüşmek üzere...
    Sevgilerimle

    (yorumlarda kelime doğrulamayı kaldırmayı, paneldeki ayarlar kısmından yapabilirsiniz)

    YanıtlaSil
  11. Sesiber, çok çook teşekkür ederim. Blogger yeni arayüzünde kelime doğrulamayı kaldırma seçeneği yokmuş. Eski arayüze geçip kaldırdım, şükür. Sevgiler

    YanıtlaSil
  12. cok güzel olmus,ellerinize saglik ;)

    YanıtlaSil
  13. Vintage duygular, çok teşekkür ederim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. çok güzel olmuşlar ellerinize sağlık. modelin hoşluğu bir yana ilk resimdeki kumaşa da hasta oldum :)

    YanıtlaSil
  15. Bayıldım, çok güzel olmuş.

    YanıtlaSil
  16. ben şuan keşfetdim blogunuzu ve bayıldıım gercekden dıktıgınız seyler cok hosuma gıtdı ben gıyım tasarım ögrencısıyım cantalar bandajlar elbıseler falan dıkıyorum ama sızınkıler cıdden cok ıyı bı ılham kaynagı oldu bana ellerınıze saglıkk

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...