11 Eylül 2013 Çarşamba

ipek şifon ve toplu iğneler


İpek şifon kumaş ile burada söz ettiğim bluzu diktim. Burda modellerini uygularken kumaş önerilerine sadık kalmanın önemini bir kez daha anladım, ki ipek şifon kumaş öneriler arasında yer almıyordu. Özetle, isteğim formu bulamadığımdan bir fotoğraf yeterli, siz anlayın artık. Tabii Burda'da önerilen kumaşı adı ile tanıyan kumaşçı bulabilirseniz önerilere uymanız kolaylaşacaktır.


Bir metre kumaştan bir dar etek dikilince geriye kalan kumaş bir çanta-torba yapmaya yetiyor. Hatta kumaşı rasyonel kullanırsanız ve etek boyunu 45-50 cm tutarsanız iki etek bile yapabilirsiniz. Uzun boylu insanlar için bu boy mini sayılabilse de, boyu 1.60 civarında olanlar için sadece dizüstü oluyor. (Bu arada bir önceki yazımda kabarcıklı kumaş olarak bahsettiğim bu beyaz kumaşın, baklava şeklindeki kendinden desenlerini, fotoğraflarda farkettim, dikerken ya da kumaşı alırken değil. Kumaşa bakıldığında, sadece minik kabarcıklar görülüyor, aşağıda toplu iğnelerin fotoğrafında olduğu gibi)


İşyerimin kumaşçılara yakın olduğundan bahsetmiştim. Bursa Pazarı olarak bilinen ve fabrikada üretilip getirilen kumaşlardan çok atölyelerde üretilen giysilerden artan ya da defolu olduğu için kullanılmayan kumaş toplarını alıp satan bu mağazalardan alıyorum kumaşları genelde. Sözünü ettiğim kumaşlar da bir firma için özel olarak üretilen ve piyasaya sunulmayan kumaşlar oluyor anladığım kadarıyla. 


Tekstil ve hazar giyimin henüz bu kadar yaygın olmadığı zamanlarda Ankara'da YKM ve Ayhan Kumaş güzel kumaşlar satar, çalışanları kumaşları tanır, bilgi verirdi. Bursa Pazarı türü yerlerde bir kaç çalışan dışında kumaşların adını bile bilen yok. O bir kaç çalışan içerisinde ise renk uyumu hakkında görüş bildiren ve güzel fikirler verenleri ayrı tutuyorum.


Şifonla çalışıyorsanız kullandığınız toplu iğnenin kaliteli olması gerekli, ki elinizi atıp çıkardığınız iğne, kumaşa daldırdığınızda iplikleri çekmesin. Yukarıda görülen iğneler, elimdeki en iyiler ve diğerleri ile karışmamış olanlar. Dikişte uzun ve ince topluiğne tercih edilse de kısa olmalarına rağmen gayet güzel bir kullanımı var ve genelde çocuk giysilerinde kullandığım için kısa oluşu işime yarıyor. 

4 yorum:

  1. hakkaten Burda'nın önerdiği kumaşların isimleri ne öyle! zaten ben kumaşçılara isim falan sormuyorum artık. şöyle bir kumaş lazım diyip alıyorum. yoksa konuşma tarzanca bir hal alıyor bir süre sonra ;p

    YanıtlaSil
  2. Kumaş isimlerini gerçekten kumaşçılar bilmiyor, ben Burda dergisindeki isimleriyle söyleyince öyle değil, böyle diye başka bir şey söylüyorlar. İğneler de önemli gerçekten. Her birinin farklı kullanım amacı olabiliyor, sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. merhabalar sizi devamlı takip ediyorum cok zevkli kumaşlar seciyorsunuz rica etsem iş yerinizin ordaki kumascılar nerede acaba bende ankarada oturuyorum tesekkur ederim

    YanıtlaSil
  4. özellikle çantayı çok beğendim ellerine sağlık:))

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...