28 Nisan 2012 Cumartesi

iğneler


Kışın İstanbul'a gittiğimde şu ünlü kumaşçıdan aldığım jean baskılı, ince, popline benzer kumaşı, bugün sepet tarzında fermuarlı bir çantaya dönüştürme gayreti ile dikiş dikerken, makinede en incesinden bir iğne takılı olduğunu farkettim geç de olsa...


Tamam kumaş ince de, hem telaladım hem de keçe ile birlikte dikilecek. Neredeyse kot iğnesi kullanmam gerekir, derken iğne konusunda sıkıntı çeken arkadaşlara bir güzellik yapayım istedim.



İğnelerin kumaş cinsine göre numaralandırılması: 


Normal kumaş                    2020
Esnek (jarse, penye)           2045  
Jean                                   2026
Deri, süet                           2032
2022 overlok ve 2025 çift iğne (çok kullanırım) 


İğnelerin kumaş kalınlığına göre numaralandırılması: 


Çok ince kumaş               70 (9) 
İnce kumaş                      80 (11)
Orta kalınlıkta kumaş       90 (14) 
Kalın kumaş                    100 (16)
Çok kalın kumaş             100 (18) 


Benim tembellikten genelde 90 (14) numaralı iğne takılıdır makinemde. Özel bir kumaş olmadıkça değişmez. Tam donanımlı Singer makinemden sonra Pfaff'ı halen eksik, yedeksiz çalıştırıyorum. İğnelerini de, ayaklarını da tamamlayamadım daha.


Singer iğneleri, cinsine göre belirgin renklerde, ayırd edilebiliyor. Örneğin, en çok kullandığım orta kalınlıkta normal kumaş iğnesi 2020, 90/14 iğne, bordo-mavi renklerde. Orta kalınlıkta esnek kumaş iğnesi  2045, 90/14,  altın rengi ve mavi. Her iki cins kumaşta da 70/9 ince kumaş iğnesi yeşil. Fotoğraf eklemek isterdim ama teknoloji özürlü makinem ile değil iğne fotoğrafı, kumaşlar bile zor çekiliyor.

14 yorum:

  1. şu çift iğneyi alacak yer bulamadım her yere soruyorum yok Eminönünde falan bulabilirmiyim acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müge, ben Ankara'da her yerde, neredeyse köşedeki bakkalda bile bulabiliyorum. Şaşırdım doğrusu. Singer bayiinden almayı tercih ediyorum ama. Eminönü'nde de mutlaka vardır. Sevgiler.

      Sil
    2. teşekkür ederim :) ne komik ya singer bayilerini araştırayım bari. çift katlı koca koca tuhafiyelerde bile yoktu malesef son şans yine Eminönü :) Sevgiler benden

      Sil
  2. verdiğin bilgiler için teşekkürler, ben de genelde 11 numara ve jarse iğnesi kullanırım, en çok da aplike ayağıyla birlikte :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında haklısın, genellikle hafif poplin gibi kumaşlar dikmeme rağmen 90/14 kullanmam sadece alışkanlık. Herhalde 11 numara daha iyi olacak. Ben teşekkür ederim. Aplike ayağı derken hangisi?

      Sil
  3. merhabalar blogunuzu sürekli takip ediyorum dikişe yeni başladım kendimi gliştirmeye çalışıyorum çift iğneyi nerde kullanıyosunuz birde bende overlok ayağı var pantolon yada başka birşey dikerken iç dikişleri tekrar kıvırıp dkiyorum bunun yerine overlok ayağını kullanabilir miyim belki çok basit bi soru ama bilmeyince...
    şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. Merhaba, ben de aynı şekilde, acemi sayıyorum kendimi ve hep yeni bir şey deneyerek öğreniyorum. Çift iğneyi dekoratif dikişte ve esnek kumaşlarda kenar bastırmakta kullanıyorum. Ancak overlok ile hiç ilgim yok, bu soruyu uzmanına soralım, zaten takip ediyorsunuzdur. dikisdersi.com Çiğdem Hanım Hızır gibi yetişiyor. Keyifli dikişler.

    YanıtlaSil
  5. 2022 overlok iğneyi ilk defa duyuyorum. Bende singer'in overlok ayağı var. Sülfileyi onunla yapıyorum. Onun dışında bir overlok makinem yok. Siz bu 2022'yi normal dikiş makinasında mı kullanıyorsunuz? Kullanıyorsanız, faydalı bir eser midir? Ben sülfile yaparken acayip sıkılıyorum. Bir de overlok makinasından çıkmış görüntüsünü elde edemeyince de kızıyorum :D
    irem
    www.kendindik.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. KendinDik, 2022 numaralı iğne overlok makinesi için. Ben kullanmıyorum. Yeni makinemin çok güzel overlok dikişi var da bir giyside kullanmadım hala.... Ben çok da önemsemiyorum overlok makinesi görüntüsünü, zaten pamuklu kumaş ve çocuk giysileri çalışıyorum çoğunlukla, o yüzden sorun olmuyor. Tabii inşallah yakında alacağım bir overlok makinesi. Sevgiler

      Sil
  6. Merhaba

    Keçe için kaç numara iğne kullanıyorsunuz? Bende acemiyim 90/14 ile denedim keçe makineye sıkıştı :S

    YanıtlaSil
  7. Merhaba, çalışmalarınız çok güzel. Keçeyi ben 90/14 ile dikiyorum. Makineye sıkışmasının iğneden olduğunu sanmıyorum. kalın keçenin 4 kat halini bile diktim nerdeyse o iğne ile. Makinenin ayarları biraz kaydı gerçi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha çok yeniyim makinemin huyunu suyunu öğrenirsem daha hızlı ve daha güzel şeyler yapabileceğim :) Değişik bir keçe ile deneyeceğim umarım bu kez olur :)

      Sil
  8. Merhaba. Şuan pamuktan yorhan üzü dikiyordum ve İynem kirildi Derken senin blogu buldum. Teşekkürler. Ben hep en inceyke dikiyorum normal kumaşları. Pamuk için hangisini önerirsin?

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...