18 Şubat 2013 Pazartesi

ütü mevzuu, yeni kumaşlar ve yarım kalan işler


Dikiş dikerken, özellikle minik ve ayrıntılı parçalarda, ütü yapmanın önemi çok büyük, başarıyı %100 arttıran bir etken diyebilirim. Dikiş yerlerini ütüleyerek dikiş diktiğinizde, sonuç çok daha güzel oluyor. Maalesef bazen yerim olmadığından, bazen üşendiğimden, bazen de kendime güvendiğimden, ütü yapmayı ihmal ediyor, sonunda da hüsran yaşıyorum. 


Örnek: Kol ağzına biye geçirdikten sonra yan dikişleri çekmeden önce ütü yapmazsanız, bir daha zor ütülersiniz. Keza yaka da öyle.  Tabii minyatür bir ütünüz varsa ve her köşeye girebiliyorsa, bilmem. Sahi böyle bir ütü var mıdır? Minicik olsun, her yere sığsın, yer kaplamasın. Hatta ütü masası yerine masa üzerine koyacağım bir kol tahtası ile dikiş ütülerini halledeyim isterdim.


Model Şubat 2013 Burda dergisinden. Model numarası 134. Kumaşın kendinden nervürlü falan olduğunu görünce, bin yıllık olup, bir köşede duran kumaşı bu modele uygun gördüm ve dikerken anladım ki, son günlerdeki tembelliğimin nedeni yoğunluk, yorgunluk falan değil, resmen kumaşlara kıyamıyorum (!) Yoksa deneme amaçlı diktiğim, bir sürü parça var. Aşağıdaki kutu benzeri şeyi de sırf fermuarlı, astarlı ve içinde dikişi gözükmeyen bu tip kutu-çantaları nasıl dikebilirim denemesi için yaptım. Diktim ve edindiğim tecrübeyi, sonraki günlerde ayrıntılı olarak anlatacağım.  



Kumaş demişken, Etsy'den son aldığım kumaşları da paylaşayım. Şemsiye, kedi ve çiçek desenli  kumaşlar pamuklu. Bir de cotton-linen olarak satılan baskılı kumaşlar var. 


Aslında yabancı shoplardan aldığım kumaşlara verilen paraya çok acıyorum. Gerçekten çok güzel tasarımlar var ama kalitesinin yerli üretimlerden bir farkı olmadığını düşünüyorum. Yazık ama, neden bir kumaş üreticisi çıkmaz, şöyle şirin tasarımları, birbiri ile uyumlu renklerle kumaşlara geçirmez? Yeni yeni bir iki tane üretici çıktı görüyorum ama yeterli değil, bu işi büyük üreticilerin yapması gerekiyor.


Niye mi alıyorum? Çok hoşlar çünkü... Sadece heves, işim, mesleğim kesinlikle kumaşlarla ilgili değil ve sadece zevk için dikiyorum. Diktiklerim de eşe, dosta akrabalara hediye etmeye yetmiyor bile... 


Nette gördüğüm ve denemek istediğim pek çok şeye göre kumaş bulamıyor, bulduğumda ise o kumaşa başka bir kumaş uydurmakta zorlanıyorum. Bu işi ticarete dökmeyi düşünmediğimden fazla para vermek de istemiyorum. Yoksa öyle ya da böyle bir şekilde kumaş bulursunuz. Zaten son yılların yükselen trendlerinden biri de çoğunlukla desene dayalı tasarımlar. Kumaş deseniniz güzelse, kimsede yoksa ne dikerseniz dikin. Kumaş tasarımcılarına çok iş düşüyor. Hayvanlar alemi, çizgi film karakterleri, doğa yetmedi, insan eli üretilen her bir nesneyi kumaşa bastılar, hala tasarlayacak desen bulabiliyorlar. İçimiz dışımız, yanımız yöremiz her yerimiz baykuş doldu da hala baykuş desenleri tasarlandığına göre bu tasarım alemi de pek sınırsız anlaşılan. 


Bu da aylar önce, onmarifet sergisine yetiştirmek üzere kesip de dikmeyi başaramadığım bir elbise, tamamlayacağım inşallah. Diktiklerim gitti tabii. Bugünlük bu kadar... Herkese sağlıklı, huzurlu ve mutlu günler diliyorum. Keyfiniz bol olsun...

23 yorum:

  1. ütüyü açmaya bende üşeniyorum :( bazen küçücük yer için defalarca aç aç yazık diyorum elektriğede banada :)
    kumaşlar gerçketen çoooooook güzelmiş bayıldımmmm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. X madame, elektrik bir yana yerim yok ki diktiğim yerde hemen ütüleyeyim. Git odaya dön buraya, angarya resmen. Şöyle yabancı bloglardaki gibi craft odamız var da biz mi ütü yapmıyoruz?

      Sil
  2. kumaşlar hoş .hepsi harika.havya ütü var .satılıyordu istanbulda biliyorum .tatil ütülerine de bakabilirsin...ikisi iş görür sanıyorum.moulinex en iyisi.ben tamamen altına ütü altına dayalı söylüyorum overlockla aran nasıl?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sevgili çiğdem havya ütü dediğin nedir? Anlayamadım ama seyahat ütüleri pek işimi görmez gibi, şöyle minicik bir şey yok mudur? Overlokla aramız gayet resmî, samimiyet kuramadık halâ. Neden dersen son zamanlarda zaten hiç gerekmedi. Yeni yeni tanışıyoruz. Bir ara bıçağını iptal ederek dikmek istedim, beceremedim. Biraz çalışayım, ipler de takılı geldi ya, hiç uğraşamadım.

      Sil
    2. http://rengarenkdantel.blogspot.com/2011_04_01_archive.html

      4. resimde ki minik ütü böyle birşey mi arıyorunus ?

      Sil
    3. Ne istediğimi ben biliyor muyum sanki? Lazım olunca elimin altında olsun, gerekmedikçe de gözümden uzak olsun. Hani şöyle güzel bir ütünün sadece bir su bardağı boyutlarına küçültülmüşü gibi hayal ediyorum.
      Verdiğin linkteki ütü el ütüsü yapmak için galiba, Şık düğmede görmüştüm.
      Biraz araştırınca şunları buldum. Vakit bulursam biraz gezeyim.

      http://www.hurriyetkampus.com/haber-detay/mini-utu
      http://www.yakaladinyakaladin.com/mini-utu.html
      ya da bunlar (minik mi anlamadım ama)
      http://silter.com.tr/urun-kategori/tuketici-grubu/el-utuleri-ev-grubu/

      Sil
  3. Umarim ureticiler bu cigligi duyarda hepimizin gozu gonlu acilir:)) deneme amacli diktiklerin bunlarsa gerisini hayal etmek bile istemiyorum:)) sahane olmus, hele fermuarli kutucuk mu diyeyim hurc mu diyeyim bilemedim, cok basarili olmus:) ellerin dert gormesin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mevlüde Turk dilerim öyle olur da... Türkiye'de yaşamadığın için ne oluyor dedim. Oralarda da mı kumaş sorunu var yoksa....

      Sil
  4. Kumaslarinuz cok cici
    ole kucuk utulervvar tabiki seyahat utusu die aratirsaniz eger
    utu yapmaa bende usemiyorum cogu zaman
    o kutumsu sey ise suprt

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. huzurmoda teşekkürler, evet seyahat ütüleri var, onlar da biraz büyük geliyor bana ama herhalde bir de onları denemem gerekiyor.

      Sil
  5. Merhaba yazınızda bahsettıgınız ütü burda var ama. Gerçekten Ankara'da yokmu burda cesıtlerı var hatta bur tane valizim için almayı düşünüyorum malum yolculuklarda ıse yarıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ankara ile Avrupa'nın herhangi bir şehrini kıyaslamamak lazım. Evet, burda her şey bulunmuyor. İstanbul'da biraz daha kolay bulunuyor ama Ankara'da zorlanıyoruz. Seyahat ütüsü aramadım hiç ama. Benim gönlümde şöyle minik bir ütü var minyatür bir şey. Hatta mümkünse pilli falan... Çok şey mi istedim...

      Sil
  6. Bayıldım kumaşlara güle güle dik buz da çok romantık ve fehminden görünüyor ellerine sağlık canmmmmm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler sevgili Burcu. Romantik değilim ama romantık giysileri seviyorum nedense. Kumaşları da kıyabilirsem dikeceğim. Sevgiler...

      Sil
  7. Kumaşlar harika! Bu aralar ben de etsy'e bakıyorum böyle güzel desenli kumaşlar için. Dediğin gibi tekstil cenneti ülkemizde böyle güzel desenlerin üretilmemesi çok can sıkıcı:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Shelby, etsy de insan kendini kaybediyor ama almaya gelince iki kere düşünüyor. Çok ilginç bir şey başıma geldi orada, bir dükkanda tam istediğim kumaşları buldum. Hepsi var, mucize...heyecanla sepete attım metrelerce. Üstelik bir tanesine 24 USD kargo ücreti alıyor, diğerlerine almıyor. Müsait olunca almaya kalktım, iki gün içinde kargo ücretini 24 ve 8 dolara çıkarmış her bir ürün için. Bıraktım tabii ama içim de gitti.

      Sil
  8. çok güzel kumaşlat. ben kızlarıma dikmeye kumaş bulamıyorum. ithal kumaşlar gördüm, onları da kırk yama için kullanıyorlarmış. etek elbise olur mu bilemedim. ama dediğiniz gibi şöyle güzel bir kumaş deseni bulmak zor oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehtap, kırkyama için kullanılan kumaşları elbise dikmekte de kullanabilirsiniz, bildiğim türden ise eğer... Sözümü unutmadım. En kısa zamanda.

      Sil
  9. Çok güzel olmuş. Sade ve şıkk

    YanıtlaSil
  10. Etsy den nasıl kumaş alabiliyosunuz. bende almak istiyorum ama nasıl

    YanıtlaSil
  11. Çok keyifli bir yazı olmuş, ütü konusu gerçekten önemli ben de istiyorum, Çiğdem Hanım'ın önerdiği "Havya Ütüler" minicik bir çorba kaşığının gövdesi kadar var yok.. onlara aynı zamanda "Patchwork ütüsü" de deniyor, Patchworkçüler minicik dikiş alanlarını ütülerken kullanıyorlar. Ama sizin yorumlarda verdiğiniz siteleri de gezdim onlarda minik ancak seyahat tarzı ütü gibi daha çok. Özellikle ikinci sırada verdiğiniz link hakikatten çok minikmiş:) Bu arada havya ütülerin fiyatlarını bilmiyorum ancak ısının çok yüksek olmadığı söyleniyor, neticede zaten miniminnacık birşey, karar size kalmış:).

    Bu arada kumaşlar gerçekten çok tatlıymış, çok seviyorum ben de özellikle ETSY deki kumaşları ama bir türlü cesaret edemiyorum ısmarlamaya shipping olayı beni düşündürüyor..

    Seher'in de söylediği gibi hani ülkemiz kumaş cennetiydi.. birbirinden güzel üretilen kumaşlarımız nerede kaldı? Bu beni de çok düşündürüyor. Oysa kumaş ihraç eden bir ülke olabilirdik, bunca zenginlik varken. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. bluza sen nervür vermedin herhalde. direkt modeli mi diktin, yoksa nervürleri yaptın mı??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bluzun kumaşı kendinden kabarcıklı, ben bir şey yapmadım.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...