15 Eylül 2012 Cumartesi

minik elbise - öğretici (tutorial) bölüm 1



Başlığı pek iddialı buldum. Bilirim ki bilmek başka şey öğretmek bambaşka ve ben öğretme konusunda hiç de  yetenekli olmadığımı düşünürüm. Dikiş işinde de usta veya profesyonel değilim, bu post yalnızca bildiklerimi paylaşmak gayesi ile yazılmıştır ve de hazırlanırken anlaşılmıştır ki bu iş zor iştir. 

Bu elbisenin patron çıkarma ve kesme aşamaları daha önceden yapıldığı için de gerçek bir tutorial olamayacaktır gözümde.  O yüzden dikişe hazırlık kısımlarını bu postta, dikiş bölümünü ikinci postta yayınlıyorum. 


Modelin kalıbı Burda Dergisi Çocuk Özel sayısı 2003/2 Model numarası 635  Beden 86 olarak daha önce kesmiştim. 1,5 yaş.


Bu elbisenin beli niye bu kadar bol oldu derken modele bakınca bel kısmında saten bantla biraz büzdürüldüğünü görüyorum. Saten bant yerine düz renkli bir kumaş ekleyebilirim. 



Umarım resimleri fazla küçültmemişimdir, ben bile anlamıyorum ne yaptığımı fotoğraflardan.

Elbisenin eteği için 100 cm bolluğunda 26 cm uzunluğunda kumaş kesilmesi öneriliyor. Ben bu elbisenin eteğini daire şeklinde kesmiştim. Hiç farketmez, düz ve büzgülü yapmak isterseniz, en az 100-120 cim bolluğunda ( büyük çocuklarda 150 cm.) bolluğunda ve istediğiniz etek uzunluğunda kumaşı üst bedene ekleyeceksiniz. Üst beden kalıbı olduktan sonra eteğini dilediğim şekilde yapıyorum ben. 


Kolsuz elbiselerde üst bedeni astarlı çalışmak her zaman mükemmel sonuç veriyor, o yüzden üst beden olarak kestiğim parçayı tülbent gibi ince pamuklu kumaş üzerine koyup, birebir aynısı kesiyorum.


Kumaşı keserken:

1- Patronda kumaş kenarı denilen kısmı kumaşın kenarına getirerek ve dikiş payı bırakarak kesin , kumaş katı deniyorsa kumaşı ikiye katlayıp oluşan düz çizgiye patronun kumaş katı çizgisi boyunca pay bırakmadan yerleştirin.

2- Daima aynı dikiş payını bırakarak kesin. Ben yaka ve kol ağzında 0,6 cm civarı yan ve diğer düz dikişlerde 1,5 cm civarı pay bırakıyorum.

3- Kesim ne kadar özenli ve düzgün olursa dikiş de o kadar düzgün ve kolay oluyor.


4- Arka ya da önden açık olup düğme ya da çıt çıt dikilen elbiselerde (bunun gibi ), astarlı çalışacaksanız, açıklıkta verilen katlama payını hesaba katmayın. Yukarıda püsküllü kısım katlama payı ve ben ilk çizgiden dikiş payı bırakarak bu kısmı yok ettim.


5- Hem astar hem de kumaşın çift kat olarak kesildiği, model kalıplarının genellikle yarım olarak çıkarıldığını söylememe gerek yok değil mi? Parçaların simetrik olması için de yüzü yüzüne ya da tersi tersine bakacak şekilde kesildiğini.

6- Ben çocuk elbiselerinde genelde çizim yapmadan çalışıyorum ve bu yüzden kumaşın yüzünden de biçtiğim oluyor, normal olarak sabun ya da tebeşirle kumaşın tersinden kalıbı kumaşa çizmek gerekiyor.

7- Kumaşları birarada tutamıyor ve kaydırıyorsanız teyel yaparak çalışın derim. Eliniz alıştıkça teyel değil toplu iğne bile kullanmazsınız, ben kullanmıyorum.

1 yorum:

  1. hepsi cici ellerinize saglik, zevkle takip ediyorum...ayrica cok ogretici
    sevgiler
    banada beklerim

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...