16 Eylül 2012 Pazar

hazır kalıplarla çalışmak


Çocuk giysisi dikerken Burda kalıplarını tercih ediyorum. Önceki postlarımda gördüğünüz gibi çokca hazır kalıp almıştım Etsy'den. Vintage kalıplar çoğu da. Açıklamaları çok güzel, ayrıntılı ve resimli. 


Bu kalıplara dikkat ediniz, dikiş payları içinde. Hem de öyle bir dikiş payı ki 5/8" yani 1,5 cm. 1,5 cm lik bir dikiş payında yuvarlak (yaka, kol v.s.) kısımları döndürerek ve aynı dikiş payını koruyarak nasıl dikersiniz? Ben dikemem.


Yeni makinemde her tür dikiş payı için çizgiler var, yukardaki 5/8" örneğin. Yuvarlak dikişte yine de zorlanıyorum. Tabii dikiş çizgisini kumaşa kendiniz sabun ya da tebeşirle çizeceksiniz.  Ustalara sormalı bu konuyu... 

Milimetrik çalıştığım halde, arkadaki şeritler büyük oldu, sonra küçülttüm.


Eteğin büzgüsünü üst dikiş ipini bollaştırıp, dikiş boyunu 4 ya da 4,5 ayarında yapıyorum, makineyi kapatınca ayar sıfırlanmış açtığımda 2,5 la dikmişim. Allah'tan üst iplik hala boldu.


Bazı hazır kalıplar tek bedenli oluyor, onlarda dikiş çizgisi de veriliyor, çok bedenlilerde dikiş çizgisi yok. Bu kalıplarda dikiş hattını da mutlaka sabun ya da tebeşirle çizmek gerekiyor, benim gibi 0,6 cm ya da 1 cm lik dikiş payına gözünüz alışmışsa. Yok eğer bu size kolaylık sağlayacaksa bu kalıplar ideal. Büzgüyü 1 cm e göre oluşturdum oysa alttaki kumaşın dikiş payı 5/8".


Hazır kalıpları (McCalls, Butterick, Simplicity v.s ) çok da önermememin bir başka nedeni, bedenlerini bizim miniklere pek de uyduramamış olmam. Bunda kendi beceriksizliğimin rolü vardır belki ve belki eski olmasının da... Burda'dan şaşmamak lazım diyorum gene de.


Bir de çocuk giysisi dikiyorsanız ve yakınınızda yörenizde çocuk yoksa iş zorlaşıyor. Konu komşunun çocuğundan da böyle bir şey istenmez ki canım, cici bir elbiseyi üzerinde prova edince o elbiseyi ona vermek de gerekmez mi? Hoş minikleri manken olarak kullanabilir misiniz bilmem, kıpır kıpır yerlerinde durmuyorlar.


Bizim miniklerde tecrübe ettiğim bir iki tane güvendiğim kalıp var daha çok onlarla çalışıyorum. Bu arada da çaktırmadan fotoğraflarla bir şeyler göstermeye çalışıyorum.


Kalıp 4 bedenliydi. Bu da 4 numaralı beden. Kaç yaş bilemiyeceğim bakmam lazım. Bunlar da son fotolar:


Haftaya huzurlu ve mutlu bir başlangıç yapmanız dileği ile...

14 yorum:

  1. NASIL DA DATLI OLMUŞŞŞŞŞ..ELLERİNE SAĞLIK CANMM.TEK CEPLİ OLMASI DA AYRI BİR HAVA KATMIŞ:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. modelde cep farklı bir renkteydi ben uyumlu bir renk bulamadım.

      Sil
  2. merhaba :)

    kolay gelsin öncelikle iyi iş çıkarmışsın :)igneye bakma dikerken hep yandaki ölçüde olsun gözün ,yoksa yuvarlar yerleri dikemezsin :(,önceden de çıtlatma esneme yapar

    sol elinle 5 parmagını açarak kumaşı kavraya kavraya ,kumaşa hakim ol ,küçük parmaklarınla kumaşı arka yüzden çek ,baş parmagınlada kumaşı makinenin altına ver yavaş dik ,bende yavaş dikiyorum yuvarlak yerleri yoksa söküyorum mm oynama yaparsa .küçük bir video çeksem sadece sana atsam ,yarın yapabilirim sanıyorum :);)
    yapamazsan söyle ben video hazırlarım .


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dikisdersi çok teşekkür ederim. Ben de yapa yapa öğrenmeye çalışıyorum. Zahmet olmazsa iyi olur, kendini bunaltmadan acelesi de yok.

      Sil
  3. çocuk olası geliyor insanın ,evet prova edince vermek icab ediyor :)yigenlerimde yokki bukaaa küçük. yollayayım elbiseyi kapsın :))

    YanıtlaSil
  4. çok ama çok havalı olmuş pembeye bayılıyorum. ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  5. çok şirin olmuş arkasının detayı da çok hoş:)

    YanıtlaSil
  6. Teşekkürler, Biz de sizin çalışmalarınızı bekliyorum. Patchwork daha doğrusu makinede yapılan ve quilt denilen işi daha çok seviyorum. Başlayamadım bir türlü ben de... O kadar çok kumaş birikti ki, yüzlerce battaniye çıkar.

    YanıtlaSil
  7. ben valla her seferinde dikiş paylarını mezurayla ölçüp, sabunla çizip dikiyorum yoksa hep yamuk yumuk oluyor...ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla bir de mezura ile ölçersem dikiş dikmeye hiç zaman kalmaz. dikiş paylarını göz kararı kesiyorum ben, tabii kalıp kullanıyorum.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...