23 Eylül 2012 Pazar

büzgüleri eşit dağıtmak


Büzgü etekli elbise yapacağım zaman küçük bedenlerde en az 120 cm eninde kumaş kesiyorum, boyu, ne kadar etek boyu olsun isterseniz o kadar. (genelde 2-3 yaş için 30-35 cm kadar oluyor.) Modele göre de değişir tabi. 4 yaş ve yukarısı içinse kumaşın enini (150 cm) tamamen etek için kullanıyorum. 


120x40 cm olarak örnek üzerinden (40 cm, eteğin dikiş payları içinde boyunu ifade ediyor. Yani dikildikten sonra 35 cm civarında etek boyu olacaktır.)

Uzun kenarlardan bir tarafı eteğin alt baskısı olacak, ister şimdi ister elbise bittikten sonra katlayıp dikebilirsiniz. 

1- Kısa kenarları önce bir cm kadar içeri kıvırıp tırnak ütüsü yapıp, sonra iki cm kadar tekrar kıvırın.

2- Büzgü yapacağınız uzun kenarı 4 eşit parçaya bölecek şekilde tebeşir ya da toplu iğne ile işaretler koyun ki büzgüleri eşit dağıtabilesiniz.

3- Makine üst ipi gevşek durumda iken, seyrek dikişle, uzun kenarın birine baştan sona kadar ipi hiç koparmadan ( koparsa ya da biterse baştan başlayın) 1 cm  ve 1,5 cm içeriden iki sıra dikiş dikin.  Her iki dikişin alt iplerini birlikte yavaşça çekerek büzdürün.  


4- Aşağıdaki gibi üst ve alt parçayı yüzleri yukarı bakacak şekilde yerleştirin.


5- Üst parçayı eteğin üzerine, astar yukarı bakacak şekilde koyun.


6- Astarı ayırıp, yalnızca kumaşı, büzgülü parça ile çakıştırın. Kenarlar kenarlara, işaretli noktalar da üst bedenin yan dikişleri ve üst bedenin ön ortasına. Hemen bu işaretli yerleri iğneleyin.


7-  Üst beden kenarı ile eteğin kenarının aynı hizada olmasına dikkat edin.


8- Teyellemeye gerek yok, toplu iğne ile sık aralıklarda, büzgüleri eşit bir biçimde dağıtarak tümünü iğneleyin. İğnelenmiş görüntü aşağıda. Fotoğraflar büyütülebilir.


İğneli halin yüzden görüntüsü:


 9-  İğnelerin üzerine geldikçe iğneleri çıkararak, iki büzgü dikişinin ortasından dikerek makinede iki parçayı birleştirin. 


10- Boşta kalan astarı biraz da bol olacak şekilde kıvırarak iğneleyin.


11-Bu arada kumaştaki ve astardaki yan dikişlerinin üstüste binmesine dikkat edin. İster elde ister makinede bastırın, ben elde bastırdım.


Elbisemizin sırt kısmı tamamen açık ve boydan boya düğmeli ya da çıt çıtlı olabilir. Ya da benim gibi üşengeçlik yapıp üst bedene üç düğme ve ilik yapıp, alt bedende de 10 cm aşağıdan düğmeleri eşit aralıklarya ve iliksiz olarak doğrudan eteğin her iki parçasını birleştirecek şekilde dikebilirsiniz. Düğmeliymiş gibi bir  görüntü verir. 

14 yorum:

  1. çok güzel olmuş,ben de kızlarıma kumaşlar almıtım. ne diksem diye bakınırken gördüm.teşekkürler ellerinize sağlık. bana fikir verdi. üst bedeni de açıkca görebilseydik keşke benm gibi kendi kendine dikiş öğrenenler için hani. ,umuzlarda dikiş var galiba bir de astar eklemek zor mu acaba..

    YanıtlaSil
  2. Diğer yorumunuza cevabımda yazdığım gibi verev biye geçirmek size daha kolay gelirse astar dikmeyebilirsiniz. Bana astar daha kolay geliyor. Üst bedeni iki önceki yazımda anlatmaya çalışmıştım. Ben de uzman olmadığım için iddialı değilim bu konuda. Hele ki öğretici yazı yazmak biraz deneyim gerektiriyor. Elimden geldiğince bildiklerimi paylaşmaya çalışıyorum.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. bencede astar daha kolay biyeye uyuz oluyorum bide fermuar dikmeye:))

    açıklayıcı bilgi olmuş tşk ler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biye geçirmek sanıldığı kadar kolay değil bence de. Bir de o biyeyi üst dikişle güzel bir şekilde sabitlemeniz gerekiyor ki bu da ikinci bir risk, ikinci bir iş.
      Değil mi ama?

      Sil
  4. Bir süredir takip ediyorum yazılarınızı. Böyle açıklamalı yazı çok güzel olmuş. Keşke diktiklerinizi bir de giyenlerin üzerinde görebilsek süper olurdu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ne yazık ki bu elbiseleri giyen (ki ablamın torunları olur kendileri) her istediğim zaman görebilme şansım yok (keşke görebilsem) birlikte olduğumuz zamanlarda ise kalabalık misafirlik ortamı olunca fotoğraf çekme şansım olmuyor. Ya oyun oynuyorlar ya da giyinmek istemiyorlar v.s. Keşke daha sık görebilsem tabii.

      Sil
  5. Merhaba, yorumunuza cevap yazdım, okuyacak vakit bulamadınız sanırım:)) ben de sizi bir ziyaret edeyim dedim, çok güzel elbiseler dikiyorsunuz:) bir gün ben de böyle şeyler dikebilmeyi çok isterim doğrusu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okudum cevabınızı teşekkürler. Okumak benim işim zaten, yazmak da öyle ancak iş yerinde akşama kadar yazı yazınca bileklerimde ağrı oluyor. Yorumları cevaplayamıyorum o yüzden bazen. İLetişimi koparmayalım. Ben de quilt çalışmalarına başlamak istiyorum artık. Sevgiler.

      Sil
  6. çok güzel anlatmışsınız. bende böyle minik elbise dikmeyi deneyeceğim inşallah bakalım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dikersiniz bence, minik elbise dikmek hem kolay hem zevkli. Keyifli dikişler.

      Sil
  7. merhabalar yeni izleyicinizim..bloğuz çok hoş ..bende dikişe yeni başladım bu elbiseyi 1,5 yaşındaki kızım için denicem:)

    YanıtlaSil
  8. Ben de kızıma dikmek istiyorum. 9 yaş için böyle bir model nasıl olur acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. burda iki ayrı model üzerinden göstermiştim. 9 yaş artık biraz daha genç kızlığa geçiş dönemi olduğu için daha modern görünümlü giysiler veya tünik dikebilirsiniz. Gerçi ben bu çocuk elbisesi modellerinin her yaşta rahatlıkla giyilebileceğini düşünüyorum ya.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...