4 Temmuz 2012 Çarşamba

iki küçük elbise


Dikiş konusunda büyük konuşmamak lazımmış. Neler hayal ettim, neler yapabildim. Neredeyse bir aydır, dikiş diktiğim odaya nadiren girebiliyorum. Bunda, dikiş alanımı, kocaman mutfağımın bir köşesinden, evin en uzak bölümündeki, kızımdan boşalan odaya taşımamın da etkisi var sanırım. Tabii son haftalardaki iş yeri yoğunluğu ve yorgunluğunu da hesaba katarsak, fazla da kasmamak lazım aslında. 


Blogger'lara sözüm vardı, yapılışını yayınlayacaktım diktiklerimin. Ne mümkün? Biçmeye başlarken fotoğrafı çekip, bir hafta sonra dikişe başlayınca olmuyor hiç. Durum bu olunca, yalnızca dikebildiklerimi paylaşacağım bir süre daha.... 

Yazarken aklıma geldi. Bizde çocuklar için renk renk, desen desen pamuklu kumaş bulabilme şansı ne kadar düşükse, nevresim kumaşları da bir o kadar rengarenk, desen bol. Acaba nevresimlik kumaş alıp elbise mi diksem? 


Bu elbiselerin kumaşı da kumaşçılarda pamuklular kısmında satılan, her yerde bulunan, yerli üreticilerimizin fabrikalarında kodlanıp vazgeçilemeyen, yıllardır üretilen, ama ne hikmetse bir çeşit bile kombinlenebilecek türü üretilmeyen bir kumaş çeşidi. Ne olurdu sanki, aynı boyayı kullanarak çizgili, kareli, puanlı, iri çiçekli çeşitler de üretseler. 


Aslında elbise için biraz kalın bir kumaş, bakmayın siz, pamuklu diye kullanıyoruz. Çocuk giysileri için üretilmiş, ince pamuklu, çok renkli ve desenli kumaş gördünüz mü siz hiç? Yerli üretimden bahsediyorum. Yoksa Etsy'den istediğiniz kumaşı alırsınız. 


Elbiseler birbuçuk- iki yaş için. Mavi olanın arkası tamamen açılıyor. Diğerinin düğme açıklığı belin biraz altında bitiyor.  


Kumaş kalın, elbise yazlık olunca astar yapmak istemedim bu kez. Ancak yaka ve kol oyuğu çevresine verev bant geçirmek o kadar da zevkli değil. Hem de gereksiz kalınlık oluşturuyor görüldüğü üzere...


Mavi olanda verev bantı elbisenin ön yüzüne çevirdim ve dantelle birlikte diktim. Çok süslü oldu diye korktum  ama bitirince de o kadar batmadı gözüme. 


28 yorum:

  1. Ama çok güzeller ve çok profosyonelce olmuşlar ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. suhuba teşekkürler. Diktikce insanın eli iyice alışıyor. sevgiler.

      Sil
  2. Şu elbiselerin şirinliğine bak. Bayıldım resmen. Ellerine sağlık yine içimi hop ettirdin:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senden bunları duymak ne hoş. Alâsını dikersin, korkulur senden. Sevgiler.

      Sil
  3. çok güzel olmuş eline sağlık ;)

    YanıtlaSil
  4. gercekten çok şik olmuslar ellerine saglik yapilislarini merakla bekliyorum
    http://tatlikiraz.blogspot.nl/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatlı kiraz, çok teşekkür ederim. Yapılışını anlatmak, hele de bu elbiselerde çok keyifli bir iş olacaktı benim için. Keşke zamanım olsa. (şöyle kesintisiz, rahat,)

      Sil
  5. ikiside çooook şeker olmuş cnm ellerine sağlık,sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Ustalardan iltifat almak da güzelmiş hani...

      Sil
  6. Kız çocukları süsü sevdiği için süslemekten sakınma bence çünkü çok güzel şık olmuşlar. Kumaşlarda ayrı güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Evet kızlar süsü seviyor Allah'tan. Sevgiler.

      Sil
  7. Kuzuma dikeyim ben bunlardan. Çok cici.

    YanıtlaSil
  8. çok güzelller. maviye ayrıbi bayıldım. kloş olduğundn sanıım..bu üst robayı normal bi tşörtten çıkartabilir zdeğlmi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Elbisede kloş etek güzel duruyor hakikaten. Ben hep kalıpla çalışıyorum. Başka türlü beceremem. Bloglarda gördüm t-shirtü kalıp olarak kullanmayı. Sevgiler.

      Sil
  9. kumaş konusunda sonuna kadar haklısın ne yaptıysak şu üreticilere duyuramadık sesimiz yahu.. Elbiseler süper ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Üreticiler biraz geç uyanıyorlar ya da satılacağından emin olmadan üretim yapmıyorlar. Talebin tavana vurması gerekiyor herhalde. Baksana gazete baskılı, pop-art tarzı duck kumaşları üretmeyi yeni akıl ettiler, peynir ekmek gibi gidiyor. Sevgiler

      Sil
  10. Bak seninkiler gibi şirin elbiseler, görünce sen aklıma geldin..
    http://www.bodenusa.com/en-US/Girls-Dresses.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzeller. Model ve renk açısından esin kaynağı çıktı. Sanki bu işe de el atıyormuşsun gibi geliyor bana...:))

      Sil
  11. Ellerine sağlık canım çok güzel olmuş, kumaşlar hakkında söylediklerine katılıyorum kumaş çeşitliliğimiz az...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Yıllarıma acımasam istifa edip kumaşçı dükkanı açacağım. O kadar mağdurum yani...

      Sil
  12. Kızlarım küçükken aynı şeyden yakınırdım. Şimdi torunlar için dikerken daha fazla alternatifi pazarlarda ,fabrikaların artık kumaşlarında ve Bursa kumaş pazarları sayesinde bulabiliyoruz. Şükrediyorum. Geçmişte durum daha vahimdi yani:))
    Güzel dikişler dikiyorsun . Eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nalan, haklısınız. Pazarlarda bile çok daha fazla çeşit var ama Ankara'da kumaş pazarı da yok. Teşekkürler.

      Sil
  13. Ellerinize sağlık bende yeni merak sardım dikişe hiç eğitimim yok bi komşu geçici süreliğine makinesini bana verdi internetten sizlerin ve diğer yabancı sitelerde gördüğüm şeyleri kızıma dikmeye çalışıyorum tabi kaç kumaş heder ettim sorma :) neyse kumaş çeşidinin azlığından bende muzdaribim, valla bugün gittim nevresim kumaşlarından yarımşar mt. aldım çok güzeller dikicem bakalım nasıl olucak elimin alışması için ne kadar süre gerekir yada bana tavsiye edebileceğiniz püf nokataları var mı? yani kızım 7 aylık elbise dikerken neleri baz almalı nelere dikkat etmeliyim üstüne güzel oturması için ... Sevgiler Aslı.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, her dikilen şeyden sonra daha iyi dikiş dikmeye başlanıyor. Ben de eğitim almadığım için öğrendiklerimi paylaşmaya çalışıyorum. Pamuklu kumaş kullanmak en önemlisi. Ne güzel daha 7 aylıksa kızınız asıl 1 yaşından sonra neler neler dikersiniz. O zamana kadar da iyice ustalaşırsınız. Kolaylıklar dilerim.

      Sil
  14. cevabınız için teşekkür ederim size de kolay gelsin diktiklerim biriksin bende bir blog açarım sizde oradan bakarsınız Allah a emanet olun kolaylıklar dilerim...

    YanıtlaSil
  15. Çok güzel olmuş, tebrikler! Kumaş konusunda ben de çok sıkıntı yaşıyorum...Umarım bir gün ülkemizde beklediğimiz üretimler yapılır...Sevgiler :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...